Genåbning af Sankt Marie Kirke

Genåbning af Sankt Marie Kirke

DEO GRATIAS!

Sankt Marie kirke er blevet renoveret!

Koret er blevet bygget op delvist, som det oprindeligt var. Et smukt og varmt travertinstens gulv er blevet lagt. Vi har fået bedre lys i kirken. Væggene er blevet malet. Og det hele fremstår så lyst, varmt og smukt, at et yngre par spontant udbrød i søndags: “Her vil vi giftes!”

Rigtig mange mennesker har økonomisk og med deres arbejde generøst bidraget til, at det er kommet så vidt.

I mange måneder er der blevet samlet penge ind til projektet. Vi har modtaget støtte fra Ruth Jensens Fond samt Hoffmanns Minde Fond

Tredje juledag 2018 kunne vi så gå i gang. Kirken skulle ryddes! Rigtigt mange mødte op. En familie havde endda fået alle deres udenlandske julegæster til at komme og give en hånd. Ja, i løbet af kun et par timer fik 50-60 frivillige tømt kirken for alt inventar, båret de tunge bænke over i Rosenkranshuset, fjernet de gamle gulvtæpper og det gamle spåndpladerepos under i koret, tømt kældrene for gamle møbler og kørt rigtigt meget ragelse på genbrugspladsen. Ud over bagklappen på en bil, så kom ingen til skade og alle hyggede sig med morgenbrød og senere varm frokost. Efterfølgende har frivillige renset gulvet for limrester med tunge og meget larmende stenslibemaskiner.

Derefter rykkede professionelle murere ind. De fik opbygget gulvet i koret i beton. Siden lagde murere med stor dygtighed, dedikation og præcision de mange lysebrune travertinsten og de mørke kantsten. Da de var færdige rykkede malerne ind.

En frivillig har sat over 70 meter fodlister op med stor akkuratesse. Andre frivillige har fået sat LED lamper op, der peger op mod det smukke træloft. De giver et varmt indirekte lys også nedad. Andre frivillige har brugt rigtigt mange timer på efterfølgende rengøring fra gulv til loft.

I de to måneder, hvor vi ikke har kunnet bruge Sankt Marie kirke, havde Domkirkesognet gavmildt givet os lov til at låne den smukke Hertug Hans kirke. Det var spændende at kunne fejre messe under fremmede forhold. Vi nød det fine kirkerum og det fine orgel. Vi er meget taknemmelige for den gæstfrihed, som vi her mødte.

Stor var dog glæden, da vi atter kunne begynde at flytte tilbage i Sankt Marie kirke. Atter var der rigtigt mange frivillige i gang. Det tunge tabernakel blev fragtet tilbage på sin plads og fæstnet til væggen. Alterbordet blev bragt tilbage og de gamle relikvier blev atter nedsænket i hullet i gemmet i bordet.

Korets sekskantede form, som den var tænkt fra arkitektens side, er blevet genoprettet. Denne form blev fundet, da gulvtæppet blev fjernet. Koret former sig derfor nu igen som en heksagon, der giver rummet lethed og perspektiv og lader alteret og alterets store sakramente naturligt komme i centrum.

Nu er Sankt Marie kirke atter blevet taget i brug. Det er godt at være tilbage! Vi glæder os. Ja, vi glæder os meget! Der er sandelig meget at være taknemmelig over .

Vi fejrer den officielle genåbning af Sankt Marie kirke ved en taksigelsesmesse kl. 14.00 søndag den 10/3 med Generalvikar Prælat Niels Engelbrecht som hovedcelebrant og efterfølgende reception. Alle er velkomne.